otel dekorasyon

başa dön
08 ARALIK
3495 defa Okundu

Turizm Tesislerinde Manzara Tasarlamak

Turizm Tesislerinde Manzara Tasarlamak

Her kesimden insanın ve herkesin tatile ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde, turizm tesislerinin de buna göre planlanması gerekiyor. Mimari yapıda karşılanan bu ihtiyaç, açık alanlarda peyzaj mimarları tarafından sağlanıyor. Tesise eşsiz bir manzara tasarlanıyor. 2015 İspanya Altın Kalite Ödüllü Palmiye Peyzaj yöneticisi Peyzaj Mimari Tülay Tosun da açık alan tasarlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili fikirlerini bizlerle paylaşıyor...


Tülay Tosun

Antalyada doğan Tülay Tosun, 1986 yılında Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünü tamamladıktan sonra doğduğu kente geri döner ve kendi ofisinde iş hayatına başlar. 1986 yılında mesleğe adım attığında ülkemizde henüz tanınmayan Peyzaj Mimarlığını yürütürken, hiç umutsuzluğa kapılmaz. Hedeflerini her seferinde büyüterek, bugünkü referanslarına imza atmayı başarır. Geçmiş yıllarda Peyzaj Mimarlığı Derneği Antalya Şubesi” başkanlık görevini yürüten Tosun, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesinin kuruluşunda da aktif rol alır ve ilk dönem oda başkanlığı görevini üstlenir. Tasarımlarında konsept olmasına dikkat eden Tülay Tosun, her projenin mutlaka bir hikayesi olmasına dikkat eden vizyonu ile Türkiye dışında; Yunanistan, Mısır ve Libya gibi ülkelerde de keyifli fantastik tasarımlarını sürdürmektedir.

Aska Hotels, Wet&Wild Tema Parkı Lara/Antalya

Turizm tesislerinin yegane amacı, her konuğun farklı beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak ve hayal edilen tatil anlarını yaşatmaktır. Bunun için de öncelikle hem iç mekanlarda hem de açık alanlarda ‘doğru tasarım’ ilkelerinin uygulanması ve uygulanırken de fonksiyonellikten ve estetikten taviz verilmemesi gerekiyor. Bu anlamda yatırımcının daha arsa satın alımı sırasındaki tasarılarını tasarımcılarıyla paylaşması, izleyeceği en doğru yöntem olarak öngörülüyor. Eğer ki daha projenin ilk adımında doğru kurgu yapılmazsa, uygulama süreci içinde yapılabilecek pek çok şey kaçırılmış ve geri dönüşümsüz bir noktaya gelinmiş bile olunabiliyor. Örneğin bir binanın ya da havuz alanının proje başında yanlış bir alana konumlandırılması, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabiliyor. İşte bu noktada bazı yatırımcılar proje başında mimar, iç mimar ve peyzaj mimarı ile hareket ederek doğrusunu yapıyor. Ancak bazı yatırımcılar da projede yapılan yanlışların nasıl düzeltilebileceği ile ilgili peyzaj mimarına ihtiyaç duyuyor. Kısacası eğer ki yatırımcı bu üç dalda tasarım üreten profesyonellerle bir arada hareket ederse doğru tasarım ve doğru konsept uygulamasını yakalayabiliyor.

Royal Wings Hotel Lara/Antalya

Tasarımda en önemli konu ‘fonksiyonellik’tir.

Fonksiyonellik, her şeyin yerli yerinde olması; yani kurgunun doğru planlanması anlamındadır. Bu nedenle bir proje tasarımında fonksiyonellik varsa başarılıdır, yoksa o proje ne yazık ki başarısızdır. Bu nedenle her projeyi tasarlarken standartların asla göz ardı edilmemesi gereklidir. Bununla beraber Tülay Tosun’un altını kırmızı ile çizdiği bir şey var ki; o da istisnasız tasarladığı tüm alanlarda önce engelli bireylerin hareket özgürlüğüne sahip olabilmeleridir. Bu nedenle de tasarımlarında merdiven kullanımından mutlaka kaçınmakta, mecbur kalınan yerde kullansa da bir rampa ile aynı alana ulaşımı sağladığını dile getirmektedir.

Fodele Beach Water Park Holiday Resort Girit/Yunanistan

Tasarımcılar, yatırımcıların koruyucu melekleridir...

Tülay Tosun için tasarımcılar, yatırımcıların yanlış adım atmalarını engellemekle yükümlüdürler. Hem finansal açıdan hem de alanların doğru planlanması açısından... Bu nedenle de empati ve öngörü tasarımcıda olması gereken önemli misyonlardandır. Artı olarak da yatırımcıların eskiz proje tasarımını onayladıktan sonra mutlaka taşeron takibi yapmalarını, tasarımcının projeye koyduğu en ufak bir detayın bile yatırımcı ve mekanı için son derece önemli olduğuna inanması gerektiğini savunmaktadır. Ancak bu şekilde kusursuz dış mekan manzaraları tasarlanabileceğini de belirtmektedir.

Fodele Beach Water Park Holiday Resort Girit/Yunanistan

Turizm tesislerinde içeriden dışarıya akışı sağlayan bir tasarım kurgulanmalıdır. 

Tosun, mimari ve iç mimari konseptle uyumlu, içeriden dışarıya akışı sağlayan bir tasarım ortaya konulması gerektiği fikrinde. Kendisi bunu yaparken eğlenceli ve fantastik bir çizgide ilerliyor. Tesisin açık hava peyzaj düzenlenmesinde sürprizli alanlar oluşturulması ve kısa mesafelerde farklı manzaralar yakalanması gerektiğini vurguluyor. Havuz çevresindeyken bile konukların her gün farklı şezlonglara uzandıklarında farklı bir manzara ile karşılaşacakları, yeri geldiğinde sosyalleşebilecekleri, yeri geldiğinde de yalnız ve sakin alanlar bulabilecekleri algısının ayrı ayrı duyumsatmanın önemini vurguluyor. Özellikle 1000-1500 kişi ağırlayan bir tesiste kalabalıklığı hissettirmemek için tasarım fonksiyonelliğinin doğru kurgulanmasını öngörüyor.

Calista Luxury Resort Hotel Belek/Antalya

Bitkiler peyzaj tasarımının aksesuarlarıdır.

Tesislerin peyzaj tasarımlarında bitki kullanımı, genel projenin %15’ini kapsamaktadır. Geri kalan her detay ve estetik kararın tamamı fonksiyonellikle ilgilidir. Her bitkinin farklı özellikleri vardır. Kimi ses perdesi işlevini yüklenir, kimi tek başına kullanılarak mekanın vurgusunu güçlendirir. Ve yine her bitki farklı iklimsel koşulları sever ve peyzaj mimarı bu doğrultuda tesis için en özel seçimlerini yapar. Sonuçta da her bir doğa harikası proje tasarımın birer mücevheri olur.

Doğru tasarım fonksiyonellik, estetik ve olanakların en doğru şekilde değerlendirilmesi ile ortaya çıkar.

Tülay Tosun için tasarım, hayallerin kağıt kalem ile dile gelmesi anlamındadır. Tasarım alanının küçüklüğü ya da büyüklüğü fark etmeksizin, her projesi için ayrı ayrı hayal dünyası ile tecrübelerini ve bilgilerini birleştirmekte,  önce kendisi beğenmekte sonra da yatırımcı ile paylaşmaktadır. Doğru tasarımın ayrıntıda gizli olduğunu düşünen peyzaj mimarı; tasarımlarını sürprizli, detaylı, eğlenceli, keyifli ve özgün olarak hayata geçirmektedir. Ona göre bir peyzaj mimarı hiçbir projede kendini tekrarlamaz, tekrarlayamaz... Bunda yapı mimarisinin bulunduğu arazinin fonksiyonel özelliklerinin birbirinden daima farklı olması en büyük etkendir. İşte bu noktada da peyzaj mimarlarının tasarım yönlerinin ne denli güçlü olması gerektiği konusu ile karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda yaratıcı ve araziye çözüm odaklı yaklaşabilme kabiliyetine sahip olmak, peyzaj mimarında aranan en önemli özelliktir.

Tülay Tosun ve ekibinin mesleklerini büyük bir tutkuyla yerine getiriyor olması, ödüllü tesis tasarımlarıyla da taçlanmaktadır. Bunlar arasında Fodele Beach Water Park Holiday Resort dünyanın en iyi 10 aquapark projesi arasına girmesi oldukça heyecan verici bir detaydır. Bunun dışında Royal Wings Hotel, Belek Kempinski The Dome Hotel ise Palmiye Peyzaj ekibinin gözbebekleri arasında yer almaktadır.