Sürdürülebilir mimaride kütük evler
Ağaç tomruklarından elde edilen malzemeyle inşa edilen kütük evler, en sağlıklı, en dayanıklı, en ekolojik yapılar. İki yüz seneye kadar dayanıklı, sağlıklı ve enerji tasarruflu…
Daha çok Avrupa, Kanada, Kuzey Amerika ve İskandinav ülkelerinde karşılaşılan kütük evler, adı geçen bu ülkelerin dağlarında, kırlarında ve köylerinde adeta birer simge olarak görülürler. Estetik oldukları kadar her türlü iklim şartına uygunlukları, doğanın bir parçası olan malzeme yapısıyla ekolojik olması, teknolojiyle birlikte iç mekanlarında her türlü konforun sağlanabilmesi ve pek tabii ki betonarmeye göre zamandan ve maliyetten tasarruflu oluşu, son dönemlerde bu evlerin tercih edilirlik oranını yükseltmiştir.
50 cm'lik beton duvara karşı 7 cm'lik ahşap duvar...
Pek çok tornalama işlemden geçirilerek uygun pürüzsüzlüğe kavuşturulan hammadde kütük, montajlamaya uygun boyutlara getirilerek hazırlanmaktadır. Bugün fabrikasyon olarak gerçekleştirilen bu üretimde kütüklerin fırınlanması sayesinde dayanıklılıkları daha da artırılmakta, yüzyıllara karşı gösterdiği direnç konusunda garanti verilmektedir. Zaten yüzlerce yıldır hala dimdik ayakta duran pek çok tarihi eserden de anlaşılması oldukça aşikardır.
Betonarmeye göre ses ve ısı yalıtımında da açık ara farkla avantajlı durumda bulunan kütük evler için 50 cm'lik beton duvara karşı 7 cm'lik ahşap duvar örneklemesi yapılmaktadır. Buna ek olarak yapısı gereği organik bir madde olan ahşabın nem tutmayan yapısı, insan sağlığını korumaktadır. Gerçekleştirilen bir dizi kimyasal işlemlerle haşerelere karşı da güçlendirilen kütükler, aynı zamanda güneş ışınlarına karşı dayanıklı hale getirilmektedir.
Yapı esnekliği, güvenliğe; yalıtım, enerji verimliliğine imkan sağlar.
Yazın serin kışın sıcak havayı koruyan kütük evlerde, kullanılan ağacın kalitesi ısı izolasyonun yüksek olmasında son derece belirleyicidir. Evin inşasında kullanılan ağaç ne kadar fazla damarlı olursa, ısı geçirgenliği de o kadar az olmaktadır. Bu da hem iklimsel konforu hem de yanmazlığı sağlayan önemli bir özelliktir.
Güvenlik konusunda da oldukça iddialı olan ahşabın özellikle esnek yapısı, depremlere karşı dayanıklılıkları düşünüldüğünde en doğru sığınaklar olarak anılırlar. Yıkımları betonarmeye kıyasla oldukça az sayıda olsa da malzeme hafifliği enkazdan en hasarla çıkılabilmesini sağladığından hayat kurtarıcıdır.
Yenilebilir hammaddeye sahip olan kütük evlerin onarımları da son derece tasarrufludur.
Herhangi bir sebepten dolayı zarar görmüş kütük evlerin tadilatlarını gerçekleştirmek iş gücü, malzeme ve zaman olarak betonarmeye oranla çok daha tasarrufludur. Çoğunlukla beyaz ve sarı çamın, ladinin ve kırmızı sedirin kullanıldığı bu evlerde tercih edilen en değerli malzemeyse meşedir. Coğrafya ve iklim koşullarına göre tercih edilen ağaç türlerinin hemen hepsinin farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ancak meşe ağacının hiçbir dezavantajı bulunmamakla birlikte bilinen avantajları da en üst düzeydedir.
Enerji verimliliği ve toplam yaşanabilirlik için tasarlanan kütük evler, özünde eski dünya tekniklerini bugünün modernliği ve konforu ile buluşturan mükemmel karışımlardır. Yüzyılımızın mimari tasarım ve teknolojileriyle buluşturulduğundan, son derece lüks konutlarla eşdeğer olabilmektedir.