Modern mutfak tasarımları: minimal, neoklasik, ekolüks
Sadelikten taviz vermeyen "minimal", moderni klasik detaylarla yansıtan "neo-klasik" ve doğallıktan yana bir lüksü tanımlayan "ekolüks" tasarımlar mutfaklara taşınırsa…
Bahar ayları yenilenmenin, tazelenmenin, kış uykusundan uyanıp güneşe selam vermenin zamanları… "Tebdil-i mekanda ferahlık vardır" tanımını pratiğe dökmek için kolların sıvandığı, stil arayışlarının başladığı dönemlerdir. Bu nedenle ruhsal tazeliğin bir anlamda mekanlara taşındığı işte bu aylarda, mutfaklar için farklı akım önerilerini deneyimlemek yerinde olacaktır…
Klasiğin ağdalı duruşu, modernin aydınlığı…
Klasik tarzda bir mutfak dekorasyonu ihtişamlı bir görsellik yaratsa da neoklasik dekorasyonu uygulamak çok daha modern bir tercih olacaktır. Klasisizm akımına karşı bir duruş olarak doğan bu stili mutfaklarda uygulamak için öncelikle geniş bir alana sahip olmak gerekmektedir. Simetri kullanımı neoklasik stilin en önemli esası olarak bilinmektedir. Bu yüzdendir ki kullanılan dekor objeleri, duvar süsleri, dolaplar mutlaka çift olarak kullanılmaktadır. Klasikten alınma fakat abartılı olmayan süslemeler (varak detaylar, oymalı süslemeler) mutfak mobilyalarında izlenebilmektedir. Natürel ahşap ve doğal taş kullanımı, neoklasik mutfağın temelini kurgulamaktadır. Renklerde de gri, bej, kahve tonlar, siyah ve beyaz ön plana çıkmaktadır. Tekstillerde ise damask desenler, vintage motifli goblenler, kanaviçeler bu stili tamamlamaktadır.
Zamansız sadelik ve çağdaş tasarımlar…
Minimalizm akımı artık sadece mutfaklar için değil hemen her yerde tercih edilen, bugünün modern insanının hayata bakışını dışa vuran temsili bir tarz olmaktadır. Minimalist mutfaklar için de öncelik, alan genişliğinin yeterince büyük olmasından geçmektedir. Açık alanları son derece geniş olan zeminler, bu mutfaklarda olması gereken temel çıkış noktasıdır. Mobilyalar ise sade çizgileriyle, keskin hatlarıyla dikkat çekmektedir. Renk konusunda hiç bir sınırlama bulunmayan minimal mutfaklar, gereksiz tüm ayrıntılardan arındırılmış olmalıdır. Yeme-içme alanında kullanılan ekipmanların yanı sıra pişirme aksesuarlarında da ultra modern yüksek teknolojiler tercih edilmelidir.
Doğala yakın, lükse tutkun mutfaklar…
Ekolüks tanımı çok yaygın olarak kullanılmamakla birlikte, tamamen doğaldan yana bir duruş sergilemesiyle giderek yaygınlaşacak bir stil olarak öngörülmektedir. Ana felsefesi "natürelden yana" olan ekolüks stilde, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmamış hammaddelerin tercih edilmesi söz konusudur. Ahşabın ham hali, doğal taşın amorf biçimleri, camın doğallığı, demirin özel formlara büründürülmüş hali en yaygın kullanım malzemeleridir. Bütçe olarak diğer stillere oranla biraz daha yüksek olmasına rağmen, zamansızlığı ve hammadde kalitesiyle yıllara meydan okuyacak dayanıklılıktadır. Minimal stil aksesuarlarda da seramikler, toprak kaplar, seramik evyeler ilk tercih edilenler arasındadır. Yüksek teknoloji içeren pişirme enstrümanlarında da mutlak surette ekolojik etiketli olanlarının tercih edilmesi, stilin ana felsefesiyle birebir örtüşmektedir. Basit çizgiler, yalın hatlar, doğal kaynağından gelen malzemeler, bu stilin olmazsa olmazlarındandır. Aynı zamanda malzemenin doğallığından kaynaklanan deformasyonları da kaldırabilecek bir tarzdır.