otel dekorasyon

başa dön
30 AĞUSTOS
3834 defa Okundu

"Premium otel projesi" mimari olarak felsefe, iç mimari olarak yüksek konfordur.

"Premium Tesis", mimari olarak felsefe, iç mimari olarak yüksek konfordur.

Rixos Oteller zincirinin, proje planlama aşamasından uygulamasına kadar tüm mimari süreci üstlenen Logo Constraction Mimarlık Ofisi başkanı Mimar Kürşat Aybak, "Turizm tesisleri neden renovosyana ihtiyaç duyarlar?" sorumuzu, "Premium Tesis" kavramı çerçevesinde mimari bir bakışla açıkladı.

 

Premiumum tesis iç mekan dekorasyonunun yenilenmesi durumu değildir.

Rixos tesislerinin yeniden yapılandırma ve renovasyon süreçlerindeki dış mimari ve dış mekan düzenlemeleri konusunda söz sahibi olan Mimar Kürşat Aybak, renovasyon deyince akla sadece iç mekan dekorasyonunun yenilenmesi fikrinin gelmemesi gerektiğini aktarıyor. İstisnasız her tesisin 10. yılını doldurduğunda ilk olarak yapı yüzünün ve teknolojisinin eskidiğini, konuklara farkındalık yaratma konusunda yetersiz kaldığını ve bu durumda da renovasyona gitmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin Rixos Tekirova'nın 2001 yılında açıldığını, bunun için eskiyen yüzünü yenilemek, var olan arsa üzerine yeni yapılar inşa etmek, teknoloji ve kalite olarak lüks segment premium bir tesis yaratmak için çalışmalara başlandığını aktarıyor.  Öte yandan buranın salt bir renovasyon projesi olmanın ötesinde 200 dönüme yakın bir arazinin üzerine yeni blokların yapılmasından çocuk oyun kulübünün tasarlanmasına, aquapark projelendirmesinden yapının komple soyulup giydirilmesine kadar neredeyse yeniden bir yapılanma olarak gerçekleştirildiğini aktarıyor. 150+96 odanın tadilatı, 150 adet yeni villa inşaatı sonucunda hem yapı olarak hem de vizyon olarak 5 yıldız olan bir tesisi premiuma çevirdiklerini anlatıyor.

 

"Premium tesis" demek, konuk memnuniyetini maksimum seviyede tutuyoruz demektir.

Bir tesisin dekorasyonunun lüks malzemelerle yenilenmesinin sadece binanın görsel olarak rehabilite edilmesi demektir. Ama "premium tesis" yapıyorum demenin, "konuk memnuniyetini maksimum seviyeye çıkartıyorum" demenin ta kendisi olduğunun altını çiziyor. Yatırımcı bakışından da "Ben konuklarıma imkan olarak, işletme olarak, konfor olarak maksimum bir hizmet anlayışı içine giriyorum. Kullanacağım malzemenin kalitesinden, teknik spesifikasyonlarına kadar dikkat ediyorum." demek olduğundan söz ediyor. "Bir yere CNC motifli mermer döşemek, o tesisi premium yapmak demek değildir. "premium" tesis olabilmenin kriterlerini sıralıyor… Uluslararası yangın şartnamesine uyduysanız, yeşil bina özelliklerine sahipseniz, tesisinizde misafirleriniz kendisini özel hissediyorsa, konaklama süresinde kendisini bambaşka duygu ve hayallerde buluyorsa, yemeğini savaşmadan medeni bir şekilde yiyebiliyorsa, tesis içinde kendisini huzurlu hissedebiliyorsa, 'Premium Konsept' yapıyorum diyebilirsiniz. İşte renovasyona giren premium Rixos tesislerinde de bu mantıkla hareket edilmiştir. Mesela konuk konforu için villa kısımlarına mimari olarak ana restoran alanı yapılmamış, konukların özel konseptlerle dekore edilmiş, özel mönülü restoranlarda keyifle yemek yemeleri için ayrı 9 adet A'la Carte restaurant tasarlanmıştır.

 

Premium tesis, ekstra bir maliyet değil, düşünsel bir süreçtir.

Kürşat Aybak, premium tesis kurgusunun; yatırımcının, mimarın, iç mimarın ve işletmecinin bir araya gelerek iyi bir organizasyon yapmasından geçtiğini söylüyor. Premium anlayışın daha planlama aşamasından başlaması gerektiğini belirtiyor. Bunun için de çok büyük paralar harcamak zorunda değilsiniz diyor. Örneğin "Tekirova Rixos'ta kullanılan ürünler çok pahalı ürünler değildi, fakat yerinde kullanılmış doğru ürünlerdi. “

 

Mimari başarının temeli, projenin senaryosunun kuvvetli olmasıdır. Biz buna uygun film setleri hazırlıyoruz. Oyuncular da misafirlerimiz oluyor.

Kürşat Aybak, hayatın sürekli bir değişim ve yenilenme süreci olduğuna, mimar olarak da bu değişime ayak uydurmak zorunda olunduğuna inanıyor. Farklılaşan kullanıcı ihtiyaçları, daha fazla konfor beklentisi, kendini özel hissetme isteği vb… Artık sadece iç mekanları tasarlamaktan çıkıp dış mekanları tasarlamanın gerektiğini düşünüyor. Çünkü o, konukların binanın içinde kalmasını istemiyor. Doğayla, çevreyle buluşturulan yapıların çok daha değerli olduğunu, mimari çizgisinde de bu anlayışı ön plana çıkartmaya çalıştığını söylüyor.

 

 

Kürşat Aybak

Ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği konsept projeleriyle tanınan Mimar Kürşat Aybak, 1983 yılında eski adıyla Ankara Devlet Mimarlık Fakültesi'nden mezun olur. 1986 yılında Antalya'ya yerleşen Aybak, 1990 yılından itibaren kendi mimarlık ofisini açan Aybak, 25 senede 80'e yakın 5 yıldızlı projenin mimarlığını üstlenir. 10'a yakın yurt dışı projesi de gerçekleştiren Aybak'ın başarılı referanslarına ekleyeceği yeni proje çalışmalarıysa devam etmektedir.