Mimariye heykelsi duruş katanlar
Alışılmışın dışında form özgünlükleriyle mekana ve hayata değer katan dekorasyon öğeleri, mimari tasarımın birer tamamlayıcısıdırlar. Görsel algıda hoşluk yaratan, işlevselliğinin yanı sıra iç mekana ya da açık hava peyzaj düzenlemelerine renk katan bu aksesuarlar, heykelsi duruşlarıyla dekorasyonu sanatsal anlamda tamamlarlar
Deutsche Bank'ın simgesi: Çelik küre
Frankfurt'ta Deutsche Bank genel merkezinin içinde bulunan bu muhteşem tasarım, Mario Bellini Architects tarafından tasarlanmış. İkonik tasarım nesnesi olarak da çevrelediği geçiş koridorunda hayranlık uyandıracak derecede devasa bir duruş sergilemiş. Mimarinin tamamlayıcısı olan ve çelik konstrüksiyondan tasarlanan küre, ultra modern efektle uygulanmış. Tasarımcıları da tasarım hakkında verdikleri bilgilerde, onu hem bir ikon hem de verimli enerji kullanımını simgeleyen bir heykel olarak tasvirlemiş.
Zeminlere mücevher dokusu…
Hollandalı tasarımcı Suzan Drummen, oldukça sabır gerektiren, ince işçiliği ile adeta zanaatkar emeği sergilediği çalışmasıyla zeminlerde göz kamaştırıcı bir efekt yaratmış. Ayna, kristal, krom metal, cam ve daha pek çok değerli doğal taşı kullanarak oluşturduğu zengin formlarıyla, iç mekana artı değer katmış. Aynı zamanda tek başına mimariyi tamamen değiştirebilecek güçte estetik bir değer ortaya çıkarmış. Çalışma aslında bir performans eseri. Zaten bugüne kadar görülen zemin ve duvar kaplamalarından oldukça farklı ve ihtişamlı. Benzerlerinin, özellikle toplu kullanıma açık lobi veya galeri alanlarında seyirlik keyif olarak kullanımının uygun olduğu söylenebilir…
Bestekar çiçekler
Seattle'da sanatçı Dan Corson tarafından tasarlanan bu dev çiçekler, gün boyu PV panellerle enerjisini topluyor… Geceleri de LED lambalarıyla rengarenk çiçeklerini açıyor. Ancak dev heykellerin çevreye kattığı güzellik bununla da bitmiyor. Yüksek teknolojinin tasarım planına dahil edilmesiyle, aynı zamanda her biri bestekar birer çiçeğe dönüşüyor… Çünkü gövdelerine yerleştirilen özel sensörler sayesinde, önlerinden geçen kişilerin hareketlerini notaya çeviriyorlar… Farklı hareketlerle desteklendiğinde de gelişi güzel melodilerle ortama keyif katılmasını sağlıyorlar… Bu nedenle bu çiçek heykellerinin çarpıcı ve yenilikçi olduğu fikri kaçınılmaz.
Hem kütüphane hem heykel…
Kitaplık olarak tasarlanan eser, New Yorklu heykel ve mobilya tasarımcısı Sebastian Errazuriz imzalı… Uzaktan bakıldığında görsel algı olarak Hollandalı ressam Piet Mondriaan'ın o en bilindik siyah kontürlü ve kırmızı, sarı, mavi renk bloklarından oluşan eserini anımsatmakta… Yakındansa Antik Çağ'ın Venüs heykelinin bir kopyasını içinde taşımakta… Heykel ve aynı zamanda kitaplık olan fonksiyonel eser, sanatçı duyarlılığına sahip koleksiyonerlerin modern dekorasyonları için seçilebilecek kült bir öğe olarak nitelendirilebilir.
Seyriyle içimizi ısıtanlar
Sadece şömine olmanın ötesinde, içinde heykelsi duruşu da barındıran bu tasarımlar, B&D Designs tarafından tasarlanmış. Şömine çerçevesini üç boyutlu boş bir tuval gibi düşünen tasarımcılar, alevle birlikte etkileyici görünüme bürünecek tasarımları özenle işlemişler. Böylece, şömineleri sadece ısınmayı sağlayan bir araç olmaktan çok ötelere taşımışlar… Alevler arasında yükselen çelik heykellere verdikleri geometrik formlarla, zarif ve modern bir duruş sergilemişler. Sonuç olarak da ateşe yepyeni boyut katan, kış sonrasında mekanı görsellikleriyle ısıtacak birer dekorasyon öğesi ortaya çıkartmışlar.