Yeşil enerjinin yapıtaşları: Metal çatılar
Sürdürülebilirlik ilkeleriyle inovatif malzeme tasarımı geliştiren araştırmacılar, sürekli yenilenme bilincimizi açık tutmayı başarıyorlar. Toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlayan bu yenilikler ve araştırma yazıları da geleceğin yaşanabilir dünyası için umutlu bir kapı aralıyor.
İnovatif malzemelerin bir çoğu sürdürülebilirliğe katkı sağladığı gibi, hammaddelerinde geri dönüştürülebilir malzeme kullanılıyor olması da bu konuda sonsuz bir döngünün oluşmasının sağlıyor. Metal çatılar da görmeye alışık olmadığımız türden bir yenilik. Bu çatıların hammaddesinde çelik ya da alüminyum bulunuyor. %25-30 geri dönüştürülmüş malzeme içerdiğinden, malzeme ömrünün sonuna kadar geri dönüştürülebiliyor. Uzun rulolar halinde üretilen bu çatı malzemesine paslanmayı önlemek amaçlı özel kaplama teknolojisi uygulanıyor, boyanıyor. Sonrasında da çatı üreticilerine sevk edilerek, şekillendiriliyor. Renk konusunda oldukça geniş bir skalası bulunuyor.
Metal çatılar güneşten aldıkları ısıyı emerler ve renk pigmentleri sayesinde yeniden ısı yayarlar.
Yapısı gereği ısıyı toplayabilmesi, aynı zamanda yüksek yansıtıcı bir yüzeye sahip olması, metal çatıların en önemli özelliklerinden kabul ediliyor. Özellikle rengine bağlı olarak, güneş ışığına maruz kaldığı süre boyunca %90'a kadar emdiği güneş enerjisini yeniden yayabiliyor.
Metal çatılar enerji verimliliğine destek oluyor.
25 ile 50 yıl arasında kullanım ömrü olduğu bildirilen metal çatılar, klasik kiremit profiline göre görselliğiyle sıra dışı bir seviyeye yükseliyor. Aynı zamanda yanmazlığı, dayanıklılığı ve 120 mph rüzgar şiddetine karşı garantisi ile yeşil enerji platformunu tarafından da sonsuz destek görüyor.