Beş yıldızlı renovasyon projesi: Side Star Elegance
İmamlar A.Ş. yatırımı olan Side Star Elegance, bir renovasyon projesi. 38 dönümlük arazide muhteşem bir manzaraya bakan tesis, 6 ay gibi kısa bir tadilat sonrası modern ve elegant bir çizgiye kavuşmuş.
Mimari renovasyon projesini Engiz Mimarlık’ın üstlendiği Side Star Elegance, 1985-1990 yılları arasında inşa edilen Asteria Otel’in yenilenmesi niteliğinde bir proje olarak tanımlanmakta. Çeşitli dönemlerde büyüyen tesisin, döneminin en etkileyici ve çevreye uyumlu oteli olarak hizmet vermiş olmasından; tadilatta da orijinal yapının özelliklerini korumak esas alınmış.
“Mimari kültürün gerekliliği, her şeyi yıkıp yenilemek ve özenti yapılar yapmak yerine, mevcut yapı stoğunun kalitesini nasıl arttırırız şeklinde olmalıdır.”
Mimar Alper Erden Engiz, proje boyunca yılların oluşturduğu peyzaj öğelerinin ve hafızalara kazınan mimari sembollerin korunduğunu ifade etmekte. Artı olarak, bu yapının çevreye saygılı mimarisinin yeni yapılan otel projelerine de örnek olması konusunun altını çizmekte. Sayısı maalesef günden güne azalan çağdaş mimaride, en azından seçme örneklerin korunarak geliştirilmesi konusunda hassas olunmasına dair bir vurgu yapmakta. Bu bağlamda, projede yapısal mimari ve mühendislik firması Engiz Mimarlık olarak, iç mimar Gülden Şener ve ekibine, Peyzaj mimarı İsa Eren Akbıyık’a (Nota tasarım), şantiye ekibine (Levent Ilgaz, Okan Efe, Muharrem Gencer) ve özellikle Panel Ahşap Muharrem Pınarbaşı’na olumlu katkılarından dolayı teşekkür etmekte....
Tesiste var olan mimari doku korunurken, geleceği de karşılayacak ek mimari yapı projelendirildi.
Engiz Mimarlık, her ne kadar nostaljik dokuyu korusa da ihtiyaç dahilinde 30 yıl sonrasının mimarisini yansıtan bir ek bina yapma zorunluluğu doğmuş. Yeraltından ve zemin seviyesinde geçitler kullanılarak dağınık fonksiyonlar toparlanmış ve ulaşım birliği sağlanmış. Günümüzün standartları ve yönetmeliklerine uyum sağlanarak, projenin bütünlüğü ve yapısal kalitesi arttırılmış.
Arka odalar ve bahçe seviyesindeki odalar yapılan yeni havuzlar ile swim-up odalara dönüştürülmüş.
Eski yapılar, yeni yapı ve geçit niteliğindeki resepsiyon bloğu sayesinde tanımlı bir dış mekan oluşturmuş. Giriş ve otoparkın izdüşümünde ise, zaten sert zemin olduğundan, büyük salon ve fuaye işlevleri burada toparlanmış. Bu altyapı sayesinde tüm yapıların servisi, birbirine bir çember şeklinde bağlanmış.
Modern olduğu kadar sürprizli bir iç mimari
Side Star Elegance’ın iç mekan dekorasyonun tamamı, iç mimar Gülden Şener ve ekibi tarafından tasarlandı.
Modern bir tarza sahip olan otelin girişinde, konuklar ışığıyla etrafı aydınlatan resepsiyon bölümü ile karşılanmış. Kabuk formlu ceviz kaplama panolar arasına gizlenen CNC desenli ONYX mermerli pano farklı mermer türleri kullanılarak hareketlendirilmiş. Resepsiyon deskinde yine ONYX mermer ve ceviz kaplama kullanılarak bütünlük sağlanmış.
Lobide naturel tonlar kullanılmış, bitkiler ve saksılarla mekanda farklı bir atmosfer yaratılmış. Böylelikle otelin dışındaki botanik yapı mekan içerisine yansıtılmış.
Aksesuar ve aydınlatmalarda kullanılan bakır tonları lobinin genel havasına uyum sağlarken, zemindeki mermer deseni ile mekanın bütünlüğü korunmuş. Üç boyutlu yazıcı kullanılarak uygulanan heykelli sabit oturma ise lobinin dikkat çeken detaylarının başında gelmiş.
Tesiste A’la Carte dekorasyonlarına son derece önem verilmiş. Ceviz tonlarının hakim olduğu Tangram A’la Carte, tangram oyunundan ilham alınarak tasarlanmış. Duvar kaplamalarında ve ayna üzeri dijital baskı uygulamasında bu detaylar göze çarparken, dikey bahçe tasarımı ile mekana hareketlilik kazandırılmış.
Osmanlı’ya özgü kültürel detayların stilize motiflerle tasarlandığı Osmanlı A’la Carte; renkleri, çini seramikleri, duvar dekorları ve kullanılan ikat kumaş detaylarıyla bütünlük oluşturmuş.
Modern bir tasarıma ev sahipliği yapan İtalyan A’la Carte ise beyaz ferforje pencereleri, tavanda uygulanan kaset tavan detayı ve altın rengi metal kaplaması ile dikkat çekici olmuş. Mermer kolon kaplamasını saran altın rengi metal çubuklar, tavandaki metal kaplama ile birleşerek bir bütünlük sağlarken, kullanılan tablolar da alana hareket kazandırmış.
Beyaz ve mavi tonlarının yanı sıra naturel ceviz kaplamanın kullanıldığı Poseidon A’la Carte, hem tasarımı hem de manzarasıyla göz doldurmuş. Mekanın ortasında bulunan ceviz kaplama şaraplıktan oluşan oturma grubu dikkat çeken detaylardan biri olurken, kullanılan aksesuarlar ve tablolarla keyifli bir atmosfer yaratılmış.
6 farklı konsept salondan oluşan ana restoran alanındaysa, her bir salonda farklı renk tonları hakim tutulmuş. Tasarımda tonsürton renkler kullanılarak bir risk alınmış olsa da akıcı geçişlerle mekanda bütünlük oluşturulmuş. Buna ek olarak her bir salonda mercek aynalar, cam raflı modüller, seramik kaplama kolonlar, prizma kolon kaplamaları, ayna üzeri dijital baskı uygulamaları, pivot seperatörler, büfelerde kullanılan CNC yazı dekorlar gibi farklı detaylar kullanılmış.
?Restoran ana zemin hattında uygulanan CNC mermer desen ise belli bölümlerde ahşap kaplama dekor olarak tavana yansıtılmış.
Odalar, oda tiplerine göre dekore edilirken, kalite duygusu ön plana taşınmış. Huzurlu bir dinlenme alanı yaratılırken mekandaki konfor ve lüks duygusu, tesis genelinde görülen dekorasyon çalışmalarıyla benzer bir özenin taşıyıcısı olmuş.