Sıfır enerji ile klima etkisi: SABER
Dış cephelerle ilgili mimari ürünlerin AR-GE çalışmaları, var olan bilgilere yenileri eklenerek sürekli gelişiyor.
Araştırmalar ve geliştirilen yeni ürünler, dünyanın bozulan ekolojik düzenini yeniden kuramasa da bugünün şartlarını koruyarak daha da olumsuz bir durum yaşanmamasını hedefliyor. Sürdürülebilirlik çerçevesinde süregelen çalışmalar, özellikle yapı sektörü ile ilgili pek çok yeni malzemeyi ve teknolojiyi hayata sunuyor. Kişi başına enerji kullanımının 2050 yılında, gelişmiş ülkelerde büyük olasılıkla bugünden en az beş kat daha fazla olacağı öngörülüyor. Bu da araştırmacıları, enerji kullanımı artan ülkeler için ultra düşük maliyetli çözümler üretmek konusunda daha hızlı hareket ettiriyor. Ele aldığımız bu ürünün de sözü edilen ekolojik yapıya dost, düşük enerji tüketimi hedefli yapılarda dış cephe kaplaması olarak kullanımı amaçlanıyor.
Yapı konforu için mikro ölçekli lensler
California-Berkeley Üniversitesi'ndeki mühendis Luke Lee ve mimar Maria Paz Gutierrez tarafından geliştirilen, yapıları duvarlar yerine mikro ölçekli lensler ve vanalarla saran Saber; son derece hafif, ısıya, neme ve sese karşı duyarlı bir ürün olarak tanımlanıyor. İnsan derisinin anatomisinden esinlenerek tasarlanan ürün, nefes alabilecek şekilde sıcaklık ve neme karşı tepki vererek açılıp kapanabiliyor.
Tipik nemli tropikal coğrafyalarda bulunan binalar için konforlu bir standart sağlayan Saber, yapay havalandırmanın getirdiği yüksek enerji sarfiyatını ve doğalın yerini asla tutamayacak hava kalitesini yapı içine taşımayı amaçlıyor. Doğal hava sirkülasyonu sağlayarak, sıcaklık üzerinde bir etki yapmadan yaşam konforunu artırıyor. Dış cephelerde küçük bir barınaktan büyük bir stadyuma kadar her m2 için kaplama yapılabiliyor.
Sıfır enerji ile kendi kendine çalışan materyal…
Araştırmacılar, Saber'in prototipini başarılı bir şekilde test ettiklerini ve uygulanabilirliği konusunda da epey yol aldıklarını belirtiyorlar. Fakat üzerinde hassasiyetle durdukları bir şey var ki o da maliyet konusu… "Bu ürünü ne kadar daha ucuza üretebiliriz ki dünya çapında kullanımı yaygınlaşabilsin?"in üzerinde çalışmaktalar. Artı olarak da hiçbir enerjiye ihtiyaç duymadan kendi kendine çalışan başka materyallerin üzerinde de araştırmalarını sürdürüyorlar. Çünkü diğer teknolojilere baktığımızda, (-ki son zamanlarda en yaygın olanı PV panel teknolojisi), onlar bile harekete geçebilmek için güneşe ihtiyaç duymaktalar. Ama asıl amaç, hiçbir etki olmadan, sıfır enerji ile kendi kendine işleyen materyaller geliştirmek.